Följ Kött och Charkföretagen

Taggar

PR 180919 - Chinese ambassador studies food production in Skåne
Pressrelease Clitravi: CLITRAVI STATEMENT ON THE INCREASE OF THE PRICE OF PIGMEAT
Frågor antibiotika 2017

Frågor antibiotika 2017

Dokument   •   2017-06-20 08:30 CEST

Tre frågor kring användning av antibiotika i djurhållning och hur konsumenterna uppfattar användningen.

Efterlängtad kompetenssatsning för kött- och charkföretag

Nu startar pilotprojektet ”Digital utbildning för kött- och charkföretag”. En efterlängtad satsning från branschen som bland annat syftar till att stärka kompetensen och behålla samhällsviktiga yrkesgrupper som slaktare, styckare och charkuterister i Sverige. Pilotprojektet finansieras av Tillväxtverket och pågår hela 2021.

​Bristen på utbildningar inom kött- och charkbranschen i Sverige gör att regeringen inom ramen för Livsmedelsstrategins andra handlingsplan avsätter 2 miljoner kronor för en inventering av branschens kompetensbehov och utbudet av relevanta utbildningar. Inventeringen ska också identifiera eventuella behov av åtgärder för att förbättra kompetensförsörjningen inom branschen.

Kött- och charkbranschens kompetensbehov ska kartläggas

​Bristen på utbildningar inom kött- och charkbranschen i Sverige gör att regeringen inom ramen för Livsmedelsstrategins andra handlingsplan avsätter 2 miljoner kronor för en inventering av branschens kompetensbehov och utbudet av relevanta utbildningar. Inventeringen ska också identifiera eventuella behov av åtgärder för att förbättra kompetensförsörjningen inom branschen.

Chark-SM tillbaka i branschens regi

Dokument   •   2019-11-26 08:01 CET

​Evenemanget Chark-SM har kvalitetsutveckling i fokus och har arrangerats sedan 2001. Nu står det klart att det är tillbaka i charkbranschens regi i och med att forskningsinstitutet RISE överlåter evenemanget till branschorganisationen Kött och Charkföretagen (KCF) och tidskriften Kött & Chark.

Chark-SM tillbaka i branschens regi

Chark-SM tillbaka i branschens regi

Dokument   •   2019-11-26 08:01 CET

​Evenemanget Chark-SM har kvalitetsutveckling i fokus och har arrangerats sedan 2001. Nu står det klart att det är tillbaka i charkbranschens regi i och med att forskningsinstitutet RISE överlåter evenemanget till branschorganisationen Kött och Charkföretagen (KCF) och tidskriften Kött & Chark.

Kött och Charkföretagen är mycket kritiska till att WWF i sin Köttguide fortsätter att granska olika länders regelverk snarare än hur hållbara olika produkter i butik verkligen är. Genom att osynliggöra de hållbarhetskrav som olika företag ställer på sina produkter och istället bara fokusera på regelverk, riskerar både konsumenterna att luras och företagens vilja till hållbarhetsarbete att minska.

Straffa inte företag som satsar på hållbarhetsåtgärder, WWF!

Kött och Charkföretagen är mycket kritiska till att WWF i sin Köttguide fortsätter att granska olika länders regelverk snarare än hur hållbara olika produkter i butik verkligen är. Genom att osynliggöra de hållbarhetskrav som olika företag ställer på sina produkter och istället bara fokusera på regelverk, riskerar både konsumenterna att luras och företagens vilja till hållbarhetsarbete att minska.

Otillbörliga affärsmetoder måste stoppas

Otillbörliga affärsmetoder måste stoppas

Dokument   •   2019-10-01 14:35 CEST

​Kinas ambassadör Gui Congyou besökte igår flera lantbruk och produktionsanläggningar i Kristianstad med omnejd, för att skaffa sig fördjupad kunskap om svensk livsmedelsproduktion. Ökad handel mellan Sverige och Kina stod i fokus när värdföretagen Lantmännen, HKScan och Kött och Charkföretagen visade ambassadören runt.

Kinas ambassadör studerade svensk livsmedelsproduktion i Skåne

​Kinas ambassadör Gui Congyou besökte igår flera lantbruk och produktionsanläggningar i Kristianstad med omnejd, för att skaffa sig fördjupad kunskap om svensk livsmedelsproduktion. Ökad handel mellan Sverige och Kina stod i fokus när värdföretagen Lantmännen, HKScan och Kött och Charkföretagen visade ambassadören runt.

Ökade råvarukostnader stor utmaning för företagen

​Under april månad har priserna på griskött stigit hastigt. Inom EU har priserna stigit med 17 % under april månad jämfört med samma månad 2018. En liknande utveckling har skett även i andra delar av världen, tydligast i både USA och Kanada. Griskött är den viktigaste råvaran för den svenska charkuteriindustrin och motsvarar minst 50 % av tillverkningskostnaden, för vissa produkter ännu mer.

​Nytt Branschråd för Kött och Chark bildat

Ett nytt Nationellt branschråd för Kött och Chark har nu formellt bildats hos Arbetsförmedlingen. Branschråd är en etablerad form av samverkan hos Arbetsförmedlingen och syftet är att vara en plattform för bred diskussion om matchning och utbildning av arbetslösa in i kött- och charkindustrin. Arbetet kommer att fokusera på yrkesgrupperna slaktare och styckare.

Ingen anledning att avstå lammkött i påsk

​Igår, den 12 mars, publicerade Livsmedelsverket en rapport som kartlägger förekomsten av olika typer av bakterier i lammkött från Sverige och andra länder och den fokuserar särskilt på en typ av e-kolibakterie som kallas STEC eller EHEC. Rapportens syfte är att öka kunskapsläget om lammkött och det är något som vi inom branschen välkomnar.

Charkbranschen tar saltansvar

Charkbranschen tar saltansvar

Dokument   •   2018-04-12 11:32 CEST

Kött- och Charkföretagen deltar just nu i Redusalt, ett treårigt projekt för att sänka saltintaget och därigenom förbättra folkhälsan, tillsammans med Livsmedelsverket och 15 andra aktörer från livsmedelssektorn. Projektet samordnas av industriforskningsinstitutet RISE och delfinansieras av Vinnova.

Kina, världens största marknad för griskött, har nu tagit initiativ till ytterligare ett steg i processen för att svenska köttföretag ska kunna exportera griskött till Kina. De kinesiska myndigheterna har nyligen skickat ett utkast på protokoll (landsgodkännande) för import av grisfläskkött från Sverige.

Stort exportgenombrott: Kina har tagit nästa steg i processen för export av svenskt griskött

Kina, världens största marknad för griskött, har nu tagit initiativ till ytterligare ett steg i processen för att svenska köttföretag ska kunna exportera griskött till Kina. De kinesiska myndigheterna har nyligen skickat ett utkast på protokoll (landsgodkännande) för import av grisfläskkött från Sverige.

Kött och Charkföretagen, specialistorganisationen för svenska företag med verksamhet inom slakt, styckning och charkuteritillverkning, fortsätter att växa. Under hösten har två nya medlemmar tillkommit: köttproducenten Fåddman AB och handelsföretaget Globe Foods AB. Att medlemsantalet ökar är viktigt ur flera aspekter.