Följ Kött och Charkföretagen

Taggar

Kött och Charkföretagen tillsammans med en svensk delegation var på plats i Kina när China International Meat Industry Week ägde rum i Qingdao förra veckan. Där fanns cirka 1300 andra utställare från hela livsmedelskedjan med fokus på allt som har med kött och chark att göra.

Kött och Charkföretagen besöker Meat Industry Week i Kina

Kött och Charkföretagen tillsammans med en svensk delegation var på plats i Kina när China International Meat Industry Week ägde rum i Qingdao förra veckan. Där fanns cirka 1300 andra utställare från hela livsmedelskedjan med fokus på allt som har med kött och chark att göra.

Allt kött är fritt från antibiotika

Dokument   •   2017-06-20 08:30 CEST

Många konsumenter tror felaktigt att det finns antibiotikarester i kött. Trots att både karenstider och myndigheternas provtagning mot gränsvärden i EU-lagstiftningen säkerställer att så inte är fallet. Det visar den konsumentundersökning som Kött och Charkföretagen nyligen genomfört med hjälp av analysföretaget Inizio.

Allt kött är fritt från antibiotika

Allt kött är fritt från antibiotika

Dokument   •   2017-06-20 08:30 CEST

Många konsumenter tror felaktigt att det finns antibiotikarester i kött. Trots att både karenstider och myndigheternas provtagning mot gränsvärden i EU-lagstiftningen säkerställer att så inte är fallet. Det visar den konsumentundersökning som Kött och Charkföretagen nyligen genomfört med hjälp av analysföretaget Inizio.

Frågor antibiotika 2017

Frågor antibiotika 2017

Dokument   •   2017-06-20 08:30 CEST

Tre frågor kring användning av antibiotika i djurhållning och hur konsumenterna uppfattar användningen.

Kinas ambassadör Chen Yuming besöker kött- och charkindustrin i Skåne

Den 30 maj arrangerade Kött och Charkföretagen en studieresa för Kinas ambassadör i Sverige Chen Yuming med sällskap. Syftet med resan var att under 6 timmar på plats visa upp hela livsmedelskedjan kring svenskt griskött - från gård via slakteri till vidare förädling - och öka förståelsen för hur vi producerar livsmedel i Sverige.

Igår presenterade regeringen, Alliansen och Vänsterpartiet sin överenskommelse kring de långsiktiga målen för livsmedelspolitiken. Detta blir nu en tydlig signal till alla i Livsmedels-Sverige om att verka för en ökad konkurrenskraft och en politik med konsumenten i centrum. Men vägen för att nå målen kommer att bli det avgörande.

WWF riskerar att vilseleda konsumenterna

WWF riskerar att vilseleda konsumenterna

Dokument   •   2016-05-30 07:00 CEST

Världsnaturfonden WWF presenterar idag en uppdaterad version av Köttguiden. Ambitionen att ge konsumenterna vägledning kring hållbart kött är bra, men tyvärr har WWF gjort flertalet grova generaliseringar och felaktiga metodval som kan leda till att konsumenterna vilseleds när de ska välja kött till sommarens grillningar.

Kina är framtidsmarknaden för svenska livsmedel, inte minst svenskt griskött. Det är den svenska kvaliteten och matsäkerheten, i kombination med grisköttets betydelse i den kinesiska matkulturen ger en stor positiv potential för svenskt kött och chark. Idag har Kinas ambassadör Chen Yuming och landsbygdsminister Sven-Eric Bucht diskuterat frågan under en pressträff på restaurang i Stockholm.

Svenska kött- och charkprodukter har en framtid i kinesisk matkultur

Kina är framtidsmarknaden för svenska livsmedel, inte minst svenskt griskött. Det är den svenska kvaliteten och matsäkerheten, i kombination med grisköttets betydelse i den kinesiska matkulturen ger en stor positiv potential för svenskt kött och chark. Idag har Kinas ambassadör Chen Yuming och landsbygdsminister Sven-Eric Bucht diskuterat frågan under en pressträff på restaurang i Stockholm.

Mästarbrev värdefull kompetensmarkör

Dokument   •   2015-11-05 08:29 CET

Efter decennier utan mästarutbildningar har kött- och charkbranschen, som ett i led i att höja kompetensen och bättre kunna möta svenskarnas stora matintresse, återupptagit denna värdefulla tradition sedan år 2012. I år är det Mårten Carlsson från Lindvalls Chark som avlagt det tuffa provet och får sitt Mästarbrev i samband med en gala i Blå hallen i Stockholms stadshus den 4 november.

Mästarbrev värdefull kompetensmarkör

Mästarbrev värdefull kompetensmarkör

Dokument   •   2015-11-05 08:29 CET

Efter decennier utan mästarutbildningar har kött- och charkbranschen, som ett i led i att höja kompetensen och bättre kunna möta svenskarnas stora matintresse, återupptagit denna värdefulla tradition sedan år 2012. I år är det Mårten Carlsson från Lindvalls Chark som avlagt det tuffa provet och får sitt Mästarbrev i samband med en gala i Blå hallen i Stockholms stadshus den 4 november.

Kött och Charkföretagen inför uppförandekod för sina medlemmar

De senaste månaderna har rapporterna om bedrägligt beteende inom matbranschen duggat tätt. Många av rapporterna har gällt kött och nu reagerar Kött och Charkföretagen genom att införa en strikt uppförandekod för samtliga medlemsföretag.

Jakob från Källby klarade det svåra Mästarprovet!

Jakob Dietrich från Källby blev nummer två i hela landet i år att ta det svåra Mästarbrevet i Charkuteri. Mästarprovet för erfarna yrkesmän och kvinnor avlades i Uppsala 13-14 juni.

Rickard från Karlstad andra Mästaren i år!

Rickard Örnborg, till vardags på Värmlands Chark blev nummer två i hela landet i år att ta det svåra Mästarbrevet i Charkuteri. Mästarprovet för erfarna yrkesmän och kvinnor avlades i Uppsala 13-14 juni.

Jerker från Mora klarade det svåra Mästarprovet

Jerker Jansson, till vardags på Siljans Chark, blev nummer två i hela landet i år att ta det svåra Mästarbrevet i Charkuteri. Mästarprovet för erfarna yrkesmän och kvinnor avlades i Uppsala 13-14 juni.

Gustav från Nossebro klarade Mästarprovet.

Gustav från Nossebro klarade Mästarprovet.

Dokument   •   2012-06-15 09:00 CEST

Gustav Erikson, till vardags på Eriksons Chark i Nossebro, blev i hela landet nummer två i år att ta det svåra Mästarbrevet i Charkuteri. Mästarprovet för erfarna yrkesmän och kvinnor avlades i Uppsala 13-14 juni.

Per från Molkom klarade Mästarprovet!

Per från Molkom klarade Mästarprovet!

Dokument   •   2012-06-15 08:59 CEST

Per Nilsson från företaget Tranhem Delikatesser blev den första i år som avlade det svåra Mästarprovet i charkuteri under två dagar i Uppsala. Få har gjort eller klarat det under senare åren, så Per är en av få som till hösten kan titulera sig Mästare när han under högtidliga former får motta sitt efterlängtade Mästarbrev vid den årliga Hantverksceremonin i Stockholms Stadshus Blå hallen.

Ny djurskyddslag viktig framtidsfråga

Ny djurskyddslag viktig framtidsfråga

Dokument   •   2012-06-04 09:47 CEST

Landshövding Eva Eriksson har på regeringens uppdrag genomfört en utredning av djurskyddslagstiftningen och föreslår omfattande förändringar. Förändringar som om de genomförs, kan få avgörande betydelse för svensk animalieproduktion. De konsekvensanalyser av förslagen som i stor utsträckning saknas i utredningen, måste genomföras innan nuvarande regler ändras.

Småskaliga slakterier tar marknadsandelar

Småskaliga slakterier tar marknadsandelar

Dokument   •   2012-04-02 07:00 CEST

Vi ser en tydlig retrotrend mot alltfler småskaliga slakterier. 2005 var antalet cirka 30, nu har de ökat till cirka 50. Utvecklingen är i grunden intressant, men medför även vissa risker. Kött och Charkföretagen uppmanar därför myndigheterna att ställa samma krav på såväl små som stora slakteriföretag.