Följ Kött och Charkföretagen

Kostnaden för Livsmedelsverkets kontroller på slakterierna redovisas öppet till bonden

Pressmeddelande   •   Nov 24, 2011 15:13 CET

Regeringen har i statsbudgeten för 2012 beslutat att förbättra konkurrenskraften hos svensk köttproduktion genom att sänka de avgifter som slakterierna betalar för veterinärkontroll. 90 miljoner kronor tillförs Livsmedelsverket under 2012 och tills vidare för detta ändamål. Idag har Kött och Charkföretagens styrelse fattat beslut om en rekommendation till samtliga medlemsföretag med slakteriverksamhet om att införa ett öppet redovisningssystem. Kött och Charkföretagens medlemmar har sagt ja till att pengarna går tillbaka till de svenska bönderna. Detta gynnar svensk primärproduktion.

På måndag, den 28 november, kommer samtliga slakteriföretag i Kött och Charkföretagen via en transparent redovisning på avräkningen till varje leverantör av slaktdjur synliggöra den faktiska kostnaden för veterinärkontrollen för 2011. Redovisningen sker genom att ett avdrag läggs till på avräkningen samtidigt som kilopriset höjs i motsvarande grad. Avdraget kommer sedan att sänkas 2012 i förhållande till den nya lägre avgift som Livsmedelsverket beslutar för varje enskilt företag.

- Det har ända sedan beskedet om de sänkta avgifterna varit vår högsta prioritet inom Kött och Charkföretagen att hitta en modell för en transparent överföring av avgiftssänkningen till bonden. Det känns mycket bra att nu kunna uppfylla det löfte som vi avgett till Landsbygdsminister Eskil Erlandsson, säger Åke Rutegård, VD för Kött och Charkföretagen.

Presskontakt:

Åke Rutegård, VD, Kött och Charkföretagen,

08-762 65 31

Kött och Charkföretagen, KCF, är branschorganisationen för svenska företag med verksamhet inom slakt, styckning och charktillverkning. Medlemmarna i KCF är: Köttbranschens Riksförbund (består av ca 125 företag), Scan AB, Atria Scandinavia AB, Gunnar Dafgård AB, KLS Ugglarps AB, HFG Sverige AB, Nyhléns & Hugosons Chark AB, North Trade Stockholm AB och Dalsjöfors Kött AB.

KCF representerar företag som sammanlagt omsätter drygt 27 miljarder kronor och sysselsätter ca 8 000 personer. Kött- och charkbranschen är därmed den näst största enskilda delbranschen inom livsmedelssektorn.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.