Följ Kött och Charkföretagen

Lika konkurrensvillkor för svenska slakterier ger en injektion till svensk animalieproduktion

Pressmeddelande   •   Sep 08, 2011 10:00 CEST

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har meddelat att han i höstens budgetproposition kommer att föreslå att de svenska avgifterna för veterinärkontroll på slakteri justeras ner mot de minimiavgifter som anges i förordning (EG) Nr. 882/2004.

- Detta är enormt glädjande besked. Eftersom avgifterna i andra EU-länder redan idag ofta ligger på en betydligt lägre nivå än i Sverige innebär beskedet att den konkurrensnackdel som svenska slakterier har idag kommer att försvinna, säger Åke Rutegård, VD för Kött och Charkföretagen.

Kött och Charkföretagen har, som initiativtagare, och med stöd av Livsmedelsföretagen och Lantbrukarnas Riksförbund drivit frågan. Likvärdiga konkurrensvillkor är en förutsättning för en livskraftig livsmedelsproduktion i Matlandet Sverige och med denna åtgärd ges också en behövlig injektion till den svenska animalieproduktionen. Förädlingsindustrin och primärproduktionen av kött är ömsesidigt beroende av varandra och genom en konkurrensneutral avgiftssättning från myndigheternas sida kommer slakterierna se till att dessa medel kommer bönderna till del 

- Vi kommer nu att så fort som möjligt ta initiativ till en arbetsgrupp med berörda parter för att ta fram en modell som säkerställer att åtgärden kommer uppfödarna till del, tillägger Åke Rutegård.

 

Presskontakt:

Åke Rutegård

VD, Kött och Charkföretagen

08-762 65 31

Kött och Charkföretagen, KCF, är branschorganisationen för svenska företag med verksamhet inom slakt, styckning och charktillverkning. Medlemmarna i KCF är: Köttbranschens Riksförbund (består av ca 125 företag), Scan AB, Atria Scandinavia AB, Gunnar Dafgård AB, KLS Ugglarps AB, HFG Sverige AB, Nyhléns & Hugosons Chark AB, North Trade Stockholm AB och Dalsjöfors Kött AB.

KCF representerar företag som sammanlagt omsätter drygt 27 miljarder kronor och sysselsätter ca 8 000 personer. Kött- och charkbranschen är därmed den näst största enskilda delbranschen inom livsmedelssektorn.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.