Följ Kött och Charkföretagen

Svensken äter allt mer kött

Pressmeddelande   •   Mar 10, 2011 14:24 CET

Nyligen har Statistiska Centralbyrån (SCB) tagit fram preliminär statistik över utvecklingen på den svenska köttmarknaden under 2010. Sammantaget visar siffrorna att kött står högt i kurs hos den svenske konsumenten.

Totalt ökade konsumtionen av gris-, nöt- och lammkött under 2010 med 3,5 procent, vilket motsvarar drygt 20 000 ton. Störst var ökningen för grisköttskonsumtionen med en ökning på 4 procent eller drygt 13 000 ton. Efterfrågeökningen för nötkött var ungefär lika stor med en ökning på 3,7 procent eller knappt 9 000 ton. Konsumtionen av lammkött minskade från en låg nivå med ca 1 500 ton.

- ”Utvecklingen av den svenska köttmarknaden under 2010 visar att de åtgärder i form av en tredjepartscertifiering av den svenska grisproduktionen som slakterierna krävde efter att grisproduktionen uppmärksammades i november 2009 har varit effektiva och bibehållit ett stort förtroende på marknaden. Det är vår bedömning att de åtgärder som myndigheterna vidtagit för att förbättra kontrollen ute på gårdarna också har bidragit till ett högt förtroende.” säger Kött och Charkföretagens VD Åke Rutegård i en kommentar.

Konsumenterna verkar också oberörda av de ofta överdrivna och alarmistiska budskap gällande köttets klimatpåverkan som återkommande får uppmärksamhet i media.

Då den inhemska produktionen av gris- och nötkött har problem med ett högt kostnadsläge, till stor del orsakad av nationella regelverk, har hela konsumtionsökningen för nötköttet och stora delar av ökningen för grisköttet tillgodosetts genom en ökad import. Under 2010 utgjorde importen 50 procent av konsumtionen av nötkött och 35 procent av konsumtionen av griskött.

Presskontakt:

Åke Rutegård

VD, Kött och Charkföretagen

08-762 65 31

För mer information om statistiken kontakta Jimmy Hagsten, SCB, telefon 019-17 64 94

Kött och Charkföretagen, KCF, är branschorganisationen för svenska företag med verksamhet inom slakt, styckning och charktillverkning. Medlemmarna i KCF är: Köttbranschens Riksförbund (består av ca 125 företag), Scan AB, Atria Scandinavia AB, Gunnar Dafgård AB, KLS Ugglarps AB, HFG Sverige AB, Nyhléns & Hugosons Chark AB, North Trade Stockholm AB och Dalsjöfors Kött AB.

KCF representerar företag som sammanlagt omsätter drygt 27 miljarder kronor och sysselsätter ca 8 000 personer. Kött- och charkbranschen är därmed den näst största enskilda delbranschen inom livsmedelssektorn.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.