Följ Kött och Charkföretagen

Pressmeddelanden

Kött- och charkbranschens kompetensbehov ska kartläggas

Kött- och charkbranschens kompetensbehov ska kartläggas

Pressmeddelanden   •   Jan 14, 2020 08:01 CET

​Bristen på utbildningar inom kött- och charkbranschen i Sverige gör att regeringen inom ramen för Livsmedelsstrategins andra handlingsplan avsätter 2 miljoner kronor för en inventering av branschens kompetensbehov och utbudet av relevanta utbildningar. Inventeringen ska också identifiera eventuella behov av åtgärder för att förbättra kompetensförsörjningen inom branschen.

Chark-SM tillbaka i branschens regi

Chark-SM tillbaka i branschens regi

Pressmeddelanden   •   Nov 26, 2019 08:01 CET

​Evenemanget Chark-SM har kvalitetsutveckling i fokus och har arrangerats sedan 2001. Nu står det klart att det är tillbaka i charkbranschens regi i och med att forskningsinstitutet RISE överlåter evenemanget till branschorganisationen Kött och Charkföretagen (KCF) och tidskriften Kött & Chark.

Straffa inte företag som satsar på hållbarhetsåtgärder, WWF!

Straffa inte företag som satsar på hållbarhetsåtgärder, WWF!

Pressmeddelanden   •   Nov 05, 2019 08:33 CET

Kött och Charkföretagen är mycket kritiska till att WWF i sin Köttguide fortsätter att granska olika länders regelverk snarare än hur hållbara olika produkter i butik verkligen är. Genom att osynliggöra de hållbarhetskrav som olika företag ställer på sina produkter och istället bara fokusera på regelverk, riskerar både konsumenterna att luras och företagens vilja till hållbarhetsarbete att minska.

Ökade råvarukostnader stor utmaning för företagen

Ökade råvarukostnader stor utmaning för företagen

Pressmeddelanden   •   Maj 07, 2019 07:01 CEST

​Under april månad har priserna på griskött stigit hastigt. Inom EU har priserna stigit med 17 % under april månad jämfört med samma månad 2018. En liknande utveckling har skett även i andra delar av världen, tydligast i både USA och Kanada. Griskött är den viktigaste råvaran för den svenska charkuteriindustrin och motsvarar minst 50 % av tillverkningskostnaden, för vissa produkter ännu mer.

​Nytt Branschråd för Kött och Chark bildat

​Nytt Branschråd för Kött och Chark bildat

Pressmeddelanden   •   Mar 25, 2019 17:11 CET

Ett nytt Nationellt branschråd för Kött och Chark har nu formellt bildats hos Arbetsförmedlingen. Branschråd är en etablerad form av samverkan hos Arbetsförmedlingen och syftet är att vara en plattform för bred diskussion om matchning och utbildning av arbetslösa in i kött- och charkindustrin. Arbetet kommer att fokusera på yrkesgrupperna slaktare och styckare.

Ingen anledning att avstå lammkött i påsk

Ingen anledning att avstå lammkött i påsk

Pressmeddelanden   •   Mar 13, 2019 15:17 CET

​Igår, den 12 mars, publicerade Livsmedelsverket en rapport som kartlägger förekomsten av olika typer av bakterier i lammkött från Sverige och andra länder och den fokuserar särskilt på en typ av e-kolibakterie som kallas STEC eller EHEC. Rapportens syfte är att öka kunskapsläget om lammkött och det är något som vi inom branschen välkomnar.

Svenska kött- och charkföretag satsar på export

Svenska kött- och charkföretag satsar på export

Pressmeddelanden   •   Okt 10, 2018 08:41 CEST

Kött och Charkföretagen (KCF) gör nu en satsning på export av förädlat kött och charkuterier tillsammans med Business Sweden. I ett första steg kommer fyra utvalda marknader att introduceras för KCF:s medlemmar: Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Hongkong.

Charkbranschen tar saltansvar

Charkbranschen tar saltansvar

Pressmeddelanden   •   Apr 12, 2018 11:32 CEST

Kött- och Charkföretagen deltar just nu i Redusalt, ett treårigt projekt för att sänka saltintaget och därigenom förbättra folkhälsan, tillsammans med Livsmedelsverket och 15 andra aktörer från livsmedelssektorn. Projektet samordnas av industriforskningsinstitutet RISE och delfinansieras av Vinnova.

Stort exportgenombrott: Kina har tagit nästa steg i processen för export av svenskt griskött

Stort exportgenombrott: Kina har tagit nästa steg i processen för export av svenskt griskött

Pressmeddelanden   •   Dec 20, 2017 08:30 CET

Kina, världens största marknad för griskött, har nu tagit initiativ till ytterligare ett steg i processen för att svenska köttföretag ska kunna exportera griskött till Kina. De kinesiska myndigheterna har nyligen skickat ett utkast på protokoll (landsgodkännande) för import av grisfläskkött från Sverige.