2017-06-20 08:30Pressmeddelande

Allt kött är fritt från antibiotika

null

Många konsumenter tror felaktigt att det finns antibiotikarester i kött. Trots att både karenstider och myndigheternas provtagning mot gränsvärden i EU-lagstiftningen säkerställer att så inte är fallet. Det visar den konsumentundersökning som Kött och Charkföretagen nyligen genomfört med hjälp av analysföretaget Inizio. Grundproblemet är att en hög total antibiotikaanvändning i samhället innebär en ökad risk för resistenta bakterier i vår miljö. Undersökningen visar också att flertalet konsumenterna är väl medvetna om detta problem.

- Av de som ser ett problem identifierar 88 procent av respondenterna problem att en hög antibiotikaanvändning kan leda till resistenta bakterier i vår miljö. Det visar på en stor förståelse för problematiken. Samtidigt tror 62 procent av konsumenterna att det finns rester av antibiotika i tillagade kött- och charkprodukter när det använts i djuruppfödningen, säger Karin Nelsson, Inizio, som har genomfört undersökningen

Många uppfattar de verkliga problemen med att bakterier blir resistenta som en följd av en hög total användning av antibiotika i samhället, däribland djurhållning. Det är dock viktigt att komma ihåg att sjuka djur precis som människor ibland behöver antibiotika i rätt mängd. Samtidigt är det oroväckande att så många tror att det finns rester av antibiotika i tillagade kött- och charkprodukter när det normalt inte gör det. När det gäller missuppfattningen kring att det finns antibiotikarester i kött- och charkprodukter är det fler äldre än yngre som har denna missuppfattning.

- Det finns ett omfattande regelverk med både karenstider innan slakt och provtagning inom EU som säkerställer att det normalt inte ska finnas rester av antibiotika vare sig i svenskt eller importerat kött. Vår årliga rapportering av denna provtagning visar också att systemet fungerar, säger Ingrid Nordlander, Livsmedelsverket

Kött och Charkföretagen har inlett ett samarbete med analysföretaget Inizio för att årligen följa upp konsumenternas uppfattning kring kött- och charkrelaterade frågor. Under februari-mars 2017 genomfördes den första undersökningen med flera intressanta resultat.

- Det mest glädjande för kött- och charkföretag runt om i landet är att undersökningen visar att de flesta svenska konsumenter har ett stort förtroende för den svenska kött- och charkbranschen, säger Magnus Därth, Vd för kött- och charkföretagen.


Om undersökningen
Kött och Charkföretagen har låtit analysföretaget Inizio genomföra en undersökning bland svenska allmänheten 16 år och äldre. 1 080 personer intervjuades via webbenkäter under perioden 28 februari – 3 mars 2017.

För ytterligare information:
Magnus Därth, VD, Kött och Charkföretagen 076-842 65 33
Karin Nelsson, Inizio, 070-221 39 94
Ingrid Nordlander, Livsmedelsverket, 018-17 55 96


Om Kött och Charkuteriföretagen

Kött och Charkföretagen, KCF, är specialistorganisationen för den svenska kött- och charkbranschen. Medlemsföretagen i Kött och Charkföretagen, KCF, bedriver verksamhet inom kött-, chark- eller färdigmatsbranschen i Sverige. Medlemmarna i Kött och Charkföretagen, KCF, är stora och små, hanterar svensk såväl som importerad råvara och tillverkar både konventionella och ekologiska produkter. Antalet medlemmar är 88 stycken. Kött och Charkföretagen, KCF, representerar företag som sammanlagt omsätter ca 28 miljarder kronor och sysselsätter drygt 8 000 personer. Kött- och charkbranschen är därmed den näst största enskilda delbranschen inom livsmedelssektorn.


Kontaktpersoner

Magnus Därth
Verkställande Direktör (VD)
Magnus Därth