Kött- och Charkföretagen deltar just nu i Redusalt, ett treårigt projekt för att sänka saltintaget och därigenom förbättra folkhälsan, tillsammans med Livsmedelsverket och 15 andra aktörer från livsmedelssektorn. Projektet samordnas av industriforskningsinstitutet RISE och delfinansieras av Vinnova.
-Redusalt är det hittills största projektet i Sverige kring mindre salt i maten och den praktiska inriktningen gör projektet särskilt intressant, säger Magnus Därth, VD Kött- och Charkföretagen.
Salt fyller många viktiga funktioner i livsmedel och det är en stor utmaning att sänka salthalten utan att det leder till sämre livsmedelsprodukter. Projektets mål är att ta fram nya metoder och innovativa lösningar för saltsänkning som inte äventyrar produkternas smak, mikrobiella säkerhet, hållbarhet, textur eller processbarhet.
Målsättningen är att hitta nya metoder för att sänka salthalterna för bland annat varmkorv och påläggsskinka. När projektet avslutas 2019 är ambitionen att man har tagit fram fyra nya produkter med lägre salthalt som även konsumenterna kommer att ha testat.
För ytterligare information:
Magnus Därth, vd Kött och Charkföretagen, 076-842 65 33
Kött och Charkföretagen, KCF, är specialistorganisationen för den svenska kött- och charkbranschen. Medlemsföretagen i Kött och Charkföretagen, KCF, bedriver verksamhet inom kött-, chark- eller färdigmatsbranschen i Sverige. Medlemmarna i Kött och Charkföretagen, KCF, är stora och små, hanterar svensk såväl som importerad råvara och tillverkar både konventionella och ekologiska produkter. Antalet medlemmar är 88 stycken. Kött och Charkföretagen, KCF, representerar företag som sammanlagt omsätter ca 28 miljarder kronor och sysselsätter drygt 8 000 personer. Kött- och charkbranschen är därmed den näst största enskilda delbranschen inom livsmedelssektorn.