2012-06-15 09:00Pressmeddelande

Gustav från Nossebro klarade Mästarprovet.

null

Gustav Erikson, till vardags på Eriksons Chark i Nossebro, blev i hela landet nummer två i år att ta det svåra Mästarbrevet i Charkuteri. Mästarprovet för erfarna yrkesmän och kvinnor avlades i Uppsala 13-14 juni. Få har gjort eller klarat det under de senaste åren, så Gustav kan till hösten titulera sig Mästare när han under högtidliga former får motta sitt efterlängtade Mästarbrev, detta vid den årliga Hantverksceremonin i Stockholms Stadshus Blå hallen.

För att bli Mästare i Charkuteri ska man ha gedigen erfarenhet inom yrket, teoretiskt kunna sitt område och också behärska den ekonomiska sidan av yrket. Själva Mästarprovet görs under två dagar då man dels prövas på färdigheterna i styckning då denna disciplin är grunden till råvaruhanteringen och dels charkuteritillverkning. Examinator, som själv måste vara Mästare för att få uppdraget, bestämmer vad som ska styckas och vilken typ av charkuteri som ska tillverkas.

- Det är en riktig utmaning, oj vad nervös jag varit. Men har man arbetat sina år ska man definitivt göra provet, säger en lättad Gustav, fjärde generationen charkuterist och med vilja att utveckla yrket vidare.

- Det är inte vilket yrke som helst. Det är ett yrke som ställer krav på bred kunskap om du ska kunna kalla dig Mästare. Det har jag fått erfara under förberedelserna. Mästarkraven är höga, men det ska de ju vara, påpekar Gustav.

- Charkmästare har i första hand att klara det praktiska arbetet. Det är där som allt till slut måste fungera även om den teoretiska delen inte är att förakta, säger examinator Sven Hammare från Stockholm.

Mästarnivå är den högsta nivån som en yrkesman kan nå inom charkuteri. Så det är höga krav som ställs och måste ställas.

- Detta är ett svårt men härligt yrke. Charkuteri har mycket av kockens grund men med bättre arbetstider och bättre arbetsmiljö. Charkuteriyrket kommer att bli ett populärt yrke framöver, tro mig siar Sven Hammare.  Älskar man mat men också vill kunna hämta barnen på dagis innan kvällen så finns ingenting bättre, skrattar han och kramar om Gustav efter att fått en ny Mästarkollega till skrået.

För mer information:

Gustav Eriksson

Erikssons Chark AB

0707-95 59 10

Lars Johansson, Projektledare Mästarprov, Köttbranschens Riksförbund

070 684 84 77  hk@kottbranschen.se

Bild bifogas – Önskas fler bilder kontakta hk@kottbranschen.se


Om Kött och Charkuteriföretagen

Kött och Charkföretagen, KCF, är specialistorganisationen för den svenska kött- och charkbranschen. Medlemsföretagen i Kött och Charkföretagen, KCF, bedriver verksamhet inom kött-, chark- eller färdigmatsbranschen i Sverige. Medlemmarna i Kött och Charkföretagen, KCF, är stora och små, hanterar svensk såväl som importerad råvara och tillverkar både konventionella och ekologiska produkter. Antalet medlemmar är 88 stycken. Kött och Charkföretagen, KCF, representerar företag som sammanlagt omsätter ca 28 miljarder kronor och sysselsätter drygt 8 000 personer. Kött- och charkbranschen är därmed den näst största enskilda delbranschen inom livsmedelssektorn.


Kontaktpersoner

Magnus Därth
Verkställande Direktör (VD)
Magnus Därth