Bristen på utbildningar inom kött- och charkbranschen i Sverige gör att regeringen inom ramen för Livsmedelsstrategins andra handlingsplan avsätter 2 miljoner kronor för en inventering av branschens kompetensbehov och utbudet av relevanta utbildningar. Inventeringen ska också identifiera eventuella behov av åtgärder för att förbättra kompetensförsörjningen inom branschen.
För att utveckla kött- och charkbranschen och dess produkter behövs kvalificerade medarbetare och innovativa produktutvecklare. Svårigheterna idag att rekrytera kompetent personal inom kött- och charkindustrin är ett stort problem som i förlängningen hämmar branschens utveckling. Situationen förstärks av stora pensionsavgångar under kommande år.
– Det är väldigt glädjande att vi nu får möjlighet att göra en grundlig inventering av kompetensbehovet i branschen och även titta på vilka åtgärder som krävs för att förbättra kompetensförsörjningen inom vår bransch. En bra kompetensförsörjning är helt avgörande för att företagen ska kunna ta fram mer innovativa och högkvalitativa produkter och i förlängningen för att den svenska animalieproduktionen ska kunna öka, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen.
– För att nå livsmedelsstrategins mål om en ökad livsmedelsproduktion är tillgång till arbetskraft med rätt kompetens speciellt viktigt. Kött- och charkindustrin utgör en betydande del av Sveriges livsmedelsproduktion och kompetensfrågan har visat sig speciellt utmanande här. Jag ser därför att ett uppdrag om utveckling av kött- och charkutbildningar är ett viktigt första steg för att förbättra kompetensförsörjningen inom livsmedelskedjan, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.
Branschen sysselsätter cirka 10 000 personer i Sverige. Kött- och charkindustrin är också en av de branscher som kan bidra till att nyanlända snabbt kan få en egen försörjning - bara relevanta utbildningar finns att tillgå.
Satsningen kommer att ske under 2020 och genomföras av branschorganisationen Kött och Charkföretagen (KCF).
Kött och Charkföretagen, KCF, är specialistorganisationen för den svenska kött- och charkbranschen. Medlemsföretagen i Kött och Charkföretagen, KCF, bedriver verksamhet inom kött-, chark- eller färdigmatsbranschen i Sverige. Medlemmarna i Kött och Charkföretagen, KCF, är stora och små, hanterar svensk såväl som importerad råvara och tillverkar både konventionella och ekologiska produkter. Antalet medlemmar är 88 stycken. Kött och Charkföretagen, KCF, representerar företag som sammanlagt omsätter ca 28 miljarder kronor och sysselsätter drygt 8 000 personer. Kött- och charkbranschen är därmed den näst största enskilda delbranschen inom livsmedelssektorn.