2012-06-15 08:59Pressmeddelande

Per från Molkom klarade Mästarprovet!

null

Per Nilsson från företaget Tranhem Delikatesser blev den första i år som avlade det svåra Mästarprovet i charkuteri under två dagar i Uppsala. Få har gjort eller klarat det under senare åren, så Per är en av få som till hösten kan titulera sig Mästare när han under högtidliga former får motta sitt efterlängtade Mästarbrev vid den årliga Hantverksceremonin i Stockholms Stadshus Blå hallen.

För att blir Mästare i Charkuteri ska man ha gedigen erfarenhet inom yrket, teoretiskt kunna sitt område och också behärska den ekonomiska sidan av yrket. Själva Mästarprovet gick över två dagar ( 23-24 maj 2012 ) då man dels prövades på färdigheterna i styckning då denna disciplin är grunden till råvaruhanteringen och dels charkuteritillverkning. Examinator, som själv måste vara Mästare för att få uppdraget, bestämmer vad som ska styckas och vilken typ av charkuteri som ska tillverkas.

- Det var nog bland det svettigaste jag varit med om, säger Per och skrattar lite. Jag sov knappt på fyra dygn innan, hade huvudvärk under provet. Per som är ”hantverkare”, dvs kan sitt jobb utan och innan vad det gäller den praktiska delen var mest nervös för den teoretiska.

- Jag är nog vad man kallar dyskalkylektiker. Har haft svårt med siffror ända sedan skoltiden. Men extra gnuggning inför provet visade sig ge resultat.

- Charkmästare har i första hand att klara det praktiska arbetet. Det är där som allt till slut måste fungera. Därför klarade Per provet, säger examinator Sven Hammare från Stockholm.

Mästarnivån är den hösta nivån som en yrkesman kan nå inom charkuteri. Så det är höga krav som ställs och måste ställas.

- Detta är ett svårt men härligt yrke. Charkuteri har mycket av kockens grund men med bättre arbetstider och bättre arbetsmiljö. Charkuteriyrket kommer att bli ett populärt yrke framöver, tro mig siar Sven Hammre. Älskar man mat och vill hämta barnen på dagis innan kvällen så finns ingenting bättre, skrattar han och kramar om Per efter att fått en ny Mästarkollega till skrået.

För mer information:

Per Nilsson, 054 -53 90 00, info@tranhem.se

Lars Johansson, Projektledare Mästarprov, Köttbranschens Riksförbund 070-684 84 77 hk@kottbranschen.se


Om Kött och Charkuteriföretagen

Kött och Charkföretagen, KCF, är specialistorganisationen för den svenska kött- och charkbranschen. Medlemsföretagen i Kött och Charkföretagen, KCF, bedriver verksamhet inom kött-, chark- eller färdigmatsbranschen i Sverige. Medlemmarna i Kött och Charkföretagen, KCF, är stora och små, hanterar svensk såväl som importerad råvara och tillverkar både konventionella och ekologiska produkter. Antalet medlemmar är 88 stycken. Kött och Charkföretagen, KCF, representerar företag som sammanlagt omsätter ca 28 miljarder kronor och sysselsätter drygt 8 000 personer. Kött- och charkbranschen är därmed den näst största enskilda delbranschen inom livsmedelssektorn.


Kontaktpersoner

Magnus Därth
Verkställande Direktör (VD)
Magnus Därth